kardiomiopatija PDF Ispis E-mail

Trenutak u životu kada Vam liječnici po prvi put kažu da Vi ili netko vama blizak boluje od kardiomiopatije može biti vrlo zastrašujući. Ne razumijete o čemu liječnici govore i od kuda biste krenuli. Udruga osoba oboljelih od kardiomiopatije je tu zbog Vas.Trenuci susreta s bolešću vrlo su potresni i početak su u razumijevanju složene bolesti s kojom se može živjeti. Možda se osjećate sami i bespomoćni.
Udruga osoba oboljelih od kardiomiopatije je tu da Vam pomogne putem informacija o bolesti,  mišljenja ljudi koji žive godinama s tom bolesti te putem informacija o kontaktima s liječnicima i bolnicama u RH i svijetu.
Informacije o ovoj bolesti baziraju se na znanstvenim radovima, mišljenima oboljelih kao i sturčnih liječnika diljem svijeta ali nemaju medicinsku funkciju. Za svaku medicinsku pomoć ili liječenje  obratite se stručnim liječnicima.

općenito o bolesti


Kardiomiopatija je bolest srčanog mišića koja nastaje zbog pogoršanja funkcije samog miokarda (srčanog mišića).
Prema Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji dijeli se na dvije grupe: unutarnje( primarne) i vanjske (sekundarne).Primarne kardiomiopatije nastaju zbog slabosti samog srčanog mišića i uzrok ne treba tražiti izvan njega.
Općenito se dijele na četri osnovne vrste:

Hipertrofijska kardiomiopatija, Dilatacijska kardiomiopatija, Restriktivna kardiomiopatija te Aritmogenetska kardiomiopatija.

Sekundarne vrste kardiomiopatija nastaju kao posljedica vanjskih razloga a ne zatajenja funkcije samog srčanog mišića.

Sekundarne ili specifične kardiomiopatije su:

  • Bolest krvnih žila
  • Kongentalna srčana bolest
  • Bolesti prehrane
  • Ishemijska kardiomiopatija
  • Hipertenzitivna  kardiomiopatija
 

Pretraži

anketa

Da li Vi ili netko od vaših bližnjih ima neku srčanu bolest?
 

FORUM aktualne teme